Kevään pölyt kuriin allergiasiivouksella

Kodin siisteyden merkitys korostuu etenkin silloin, kun perheessä on allergiasta kärsiviä jäseniä.

Allergiat ovat yleisiä: Allergia- ja Astmaliiton mukaan joka toinen suomalainen kärsii allergiaoireista elämänsä jossakin vaiheessa. Useimmiten allergiset oireet ilmenevät nuhana, silmien sidekalvon herkkyytenä, ihottumina, astmana ja hengitysoireina. Kotona allergiaa voivat aiheuttaa esimerkiksi pölypunkkipöly,  sieni-itiöt, siitepöly, eläinpöly ja tekstiilipöly. Myös ulkoa tulevat saasteet ja tupakansavu voivat saada aikaan allergisia oireita.

Ihmisen elimistö puolustautuu kun siihen pääsee vieraita aineita, kuten viruksia, bakteereja tai myrkyllisiä aineita. Allergisen ihmisen puolustusjärjestelmä toimii liian voimakkaasti, ja elimistö hyökkää myös sinänsä harmittomia aineita, kuten siitepölyä tai ruoka-aineita vastaan. Se ilmenee erilaisina oireina tavallisesti hengitysteiden limakalvoilla, silmien sidekalvoilla, ihossa tai ruuansulatuskanavassa.

Allergiasiivous helpottaa allergikon elämää

Allergiasiivouksen tavoitteena on saada koti mahdollisimman allergeenittömäksi, jotta allergiasta kärsivän perheenjäsenen olisi mahdollisimman hyvä olla kotona. Allergikon kotiin on kannattaa valita sellaiset sisustusmateriaalit, jotka eivät kerää pölyä. Koriste-esineet ja kirjat on hyvä säilyttää ovellisissa kaapeissa, jotta pölyjen pyyhkimistä ei olisi niin paljoa.

Allergiakodissa on erityisen tärkeää puhdistaa kaikki pinnat huolella. Puhdistusjärjestys etenee ylhäältä alaspäin, kuten perussiivouksessakin, mutta ensimmäisen puhdistuskerran jälkeen kaikki vaakatasossa olevat pinnat puhdistetaan vielä uudelleen nihkeällä liinalla tai mopilla.

Allergiasiivoukseen pääpaino on pölyjen pyyhkimisessä, mutta allergiasiivoukseen kuuluu lisäksi myös esimerkiksi patjojen imurointi. Petivaatteiden tuuletus ja lakanoiden vaihto tehdään ulkona silloin, kun se on olosuhteiden puolesta mahdollista. Siitepölyaikaan lakanat vaihdetaan sisällä, eikä vuodevaatteita tuuleteta. Siitepölyhaittoja sisällä voi vähentää käyttämällä ilmanpuhdistinta, mutta hyväkään ilmanpuhdistin ei korvaa riittävää ilmanvaihtoa, eikä säännöllistä siivousta.

Allergiasiivous kannattaa tehdä vähintään kaksi kertaa kuukaudessa, jotta kodin puhtaustaso pysyisi hyvänä ja allergian aiheuttama haitta jäisi mahdollisimman vähäiseksi.  Allergiasiivouksen välineistöön kuuluvat staattisesti latautuvat liinat, mikrokuituiset siivousvälineet, hajusteettomat pesu- ja puhdistus- ja kiillotusaineet sekä HEPA-suodattimella varustettu imuri. Mikrokuitu sitoo tomun tehokkaasti, eikä vain levitä sitä paikasta toiseen. Imurin pölypussit ja suodattimet on tärkeä vaihtaa riittävän usein.

Tutustu allergiakodin siivousohjeeseen

Kiusana pesuaineallergia tai kuiva iho

Normaalikodissa tarvitaan harvoin vahvoja pesuaineita - yleensä tippa hajusteetonta tiskiainetta riittää. Pölyjä pyyhittäessä pölyliinaa kastellaan usein turhaan, mikä taas kuivattaa ihoa. Suuren suosion saavuttaneilla mikrokuitutuotteilla pöly häviää kuivanakin ja tahrat irtoavat ilman pesuaineita. Kuivana mikrokuitu latautuu sähköisesti ja imee itseensä jopa mikropölyn, kostutettuna mikrokuitu poistaa pinttyneen lian, rasvan ja vaikeat tahrat ilman pesuaineita.

Jos pesuaineita täytyy käyttää tai edessä on jokin sotkeva työ, kannattaa kädet suojata allergiakäsineillä tai ohuilla kertakäyttöisillä suojakäsineillä.

Allergiaperheessä välineen laadulla on väliä

Allergiaperheen kannattaa huolehtia siitä, että siivousvälineet ovat kunnossa ja helposti saatavilla. Silloin pakollinen siivoaminen sujuu vaivattomammin. Työskentelymukavuudesta ei kannata tinkiä, siivousvälineiden tulee olla kevyitä, tehokkaita ja helppoja käyttää. Kriittinen silmäys siivouskomeroon kannattaa tehdä aika ajoin.

Siivousvälineet saa pidettyä siististi siivouskomerossa tai juuri niiden käyttöpaikoilla, kuten pesuhuoneessa välineripustimien avulla.  

Tutustu allergiasiivouksen välineistöön

Lue myös