Miten kylpyhuoneen saa puhtaaksi

Monia askarruttaa, miten kylpyhuoneen laattapintaiset seinät ja lattiat saa puhtaaksi, ja kuinka ne myös pysyisivät puhtaina. Tässä muutama yleisoje, joita voi soveltaa jokaiseen kotiin.

Säännöllisellä siivouksella estät kaakelipintojen pinttymisen ja likasaostumat, jolloin puhtaanapito on helppoa. Työvälineeksi sopii hankaava pesin tai harja. Saumojen puhdistamiseen voi käyttää kapeaa saumaharjaa. Aluksi kaakelit kastellaan lämpimällä vedellä, joka suojaa saumoja pesuaineliuokselta ja pehmittää likaa. Tämän jälkeen levitetään pesuaineliuosta pinnalle. Kaakeliseinän pesu aloitetaan alhaalta ja edetään pintaa harjaten ylöspäin, jolloin likavedestä ei jää raitoja. Pesuliuoksen annetaan tarvittaessa vaikuttaa ohjeen mukainen aika, mutta pinta ei saa kuivua. Pesty pinta huuhdellaan ja kuivataan kuivaimella. Lopuksi tila kuivatetaan hyvin.

Miksi laattoihin kertyy likaa?

Likasaostumat näkyvät laatoissa ja saumoissa värimuutoksina sekä tuntuvat karheutena. Saostumia syntyy usein suihkun, lattiakaivojen, lavuaarien ja wc-istuinten sekä vesihanojen ympäristöön. Puutteellinen siivous ei ole ainoa syy saostumiin vaan lisäksi kova tai ruosteinen vesi sekä vuotavat vesikalusteet saavat niitä aikaan nopeasti. Saostumien syntymistä voi ehkäistä käyttämällä silloin tällöin heikosti hapanta puhdistusainetta. 
Vaikka silikonisaumoissa käytetään homeenestoaineita, voi niihin siitä huolimatta ilmestyä tummia hometäpliä, jos likaa on tarpeeksi tai jos tilassa on huono ilmanvaihto tai muita rakenneongelmia. Silikonisaumat pestään hellävaraisesti pehmeällä pesusienellä tai mikrokuituliinalla ja klooripitoisella pesuaineella, joka poistaa homeen ja tappaa homeitiöt.

Pieni opas pesuaineisiin 

Ylläpitosiivouksessa kaakelit puhdistetaan neutraalilla käsiastianpesu- tai yleispuhdistusaineella. Kalkki- ja muiden likasaostumien puhdistaminen vaatii erilaisia aineita ja välineitä kuin rasvalika. Siivousaineiden pakkausmerkinnöistä ja käyttöohjeista selviää, mihin ne on tarkoitettu. 
Pinttynyt lika, etenkin rasvalika: Emäksinen pesuaine, pH 10,1–14, tai heikosti emäksinen pesuaine, pH 8,1–10, 
Kalkkisaostumien poistoon: Vahvasti hapan pesuaine, pH 0-1,9, tai hapan pesuaine, pH 2-4,9. 
Valmista pesuaineista aina ohjeiden mukainen pesuaineliuos. Annosteluohjeita tulee noudattaa, sillä liian vahvat pesuliuokset vahingoittavat pintoja. Vahvasti hapanta pesuainetta käytettäessä pinta huuhdellaan lopuksi ja neutraloidaan heikosti emäksisellä aineella. Erittäin pinttyneillä pinnoilla voi olla päällimmäisenä rasvalikaa ja alla saostumia. Tällöin pinta pestään ensin emäksisellä ja sitten happamalla puhdistusaineella. Tarvittaessa käytetään erikoisaineita. Mikäli puhdistusaine sisältää klooria, käytä pesuun viileää vettä.


HUOMASITKO JO JUHLAVUODEN KAMPANJAN? 

Nyt saat veloituksetta Kiilto kylpyhuonesprayn SINI-tuotteiden mukana. Lue lisää ja hae omasi lähimmästä kaupastasi!

Lue myös